Інститут морської біології НАН України
   eng   rus   

Україна як морська держава отримала у спадок багату історію наукових досліджень Чорного та Азовського морів. Один з осередків українських біологічних досліджень морських екосистем почав формуватися на Одеських берегах більше як 60 років тому.

Відомі морські дослідники Одеси та Севастополя багато років пліч опліч працювали над теоретичними та прикладними питаннями функціонування морських екосистем.

Наукові результати цієї праці висвітлювалися у профільних виданнях, серед яких були «Праці Севастопольської біологічної станції» (1929-1964 рр.), журнали «Біологія моря» (1968-1979 рр.), «Екологія моря» (1980-2010 рр.), «Морський екологічний журнал» (2002-2014 рр.).

Після анексії Криму Російською Федерацією «Морський екологічний журнал» припинив роботу. Останні 4 номери журналу вийшли в 2014 році.

Враховуючи важливість профільного видання, у якому вітчизняні та міжнародні експерти отримають можливість висвітлювати загальні теоретичні питання морської біології і екології та результати досліджень національних морських екосистем України, Інститут морської біології НАН України було прийнято рішення відновити видання «Морського екологічного журналу». Офіційно журнал отримав друге життя 31 серпня 2018 року, коли було видано свідоцтво про реєстрацію друкованого засобу.

В 2020 році було видано 2 номери журналу, які висвітлюють результати різних морських досліджень. Ознайомитися зі змістом журналу можна за посиланням http://mej.od.ua/

Запрошуємо досвідчених науковців та початківців скористатися видавничою платформою «Морський екологічний журнал» та долучитися до створення високого наукового іміджу екологічних морських досліджень України.