Інститут морської біології НАН України
   eng   rus   

ДУ «Інститут морської біології НАН України»організувала проведення Інформаційного дня проекту Європейського союзу IASON.

08 квітня 2021 р. ДУ «ІМБ НАН України» провела Інформаційний день, з метою інформування зацікавлених осіб про дослідження інвазійних видів дельти Дунаю в рамках виконання Інститутом проекту Європейського союзу (JOP BSB 2016 – 2020): IASON – «Обсерваторія інвазійних чужорідних видів і розвиток мережі для оцінки наслідків зміни клімату в Чорноморських дельтових заповідних зонах» (Invasive Alien Species Observatory and Network Development for the Assessment of Climate Change Impacts in Black Sea Deltaic Protected Areas). Захід відбувся в режимі zoom-конференції.

В Інформаційному дні прийняли участь більш ніж 100 представників стейкхолдерів із різни установ і організацій України (представники МОН України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, наукових установ відділення Загальної біології НАН України, Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА, викладачі та студенти ВИШів м. Одеса та м. Мелітополь, викладачі біології НВК м. Одеса, представники бізнес структур).

Директор Інститут Галина Мінічева привітала учасників заходу, розповіла про стан сучасних екологічні проблеми Чорноморського регіону та важливість досліджень інвазійних видів. Наголосила на вагомому вкладі, який зробив Борис Александров у започаткуванні та розвитку досліджень інвазійних видів в морських екосистемах.

Керівник проекту від Інституту Юрій Квач виступив із доповіддю, в якій представив команду проекту, мету, задачі та хід виконання українською стороною.

Також були представлені презентації провідних фахівців Інституту, що залучені до участі у проекті. Вони розповіли гостям заходу про наземні та водні об’єкти, які відібрані для досліджень. В науково-популярній формі були представлені особливості чужорідних видів, які вже мешкають в дельті Дунаю, та види для яких існує потенційна загроза вселення. Було розглянуто результати, які заплановано отримати по завершенню проекту. Презентації

Успішна реалізація командою ДУ «ІМБ НАН України» завдань проекту – сприятиме підвищенню ролі української науки на міжнародному просторі та є ще одним кроком до інтеграції України до Європейського Союзу в частині впровадження екологічних стандартів.